Θεοκρίτου 1, 121 34 Περιστέρι,
τηλ: 210 5716 550 fax: 210 5716 542
Mελέτη Συγκροτήματος Τεσσάρων Εξοχικών Κατοικιών - Τζια

The «Art and Philosophy Island»

06515_DTM-Model_R02

 

Σχεδιασμός – Μελέτη: «Γαλιλαίος – JGP»

The «Art and Philosophy Island©» project – Αλέξανδρος Κάντζης & Συνεργάτες

Η ΑΜΚΕ : » Πρωτοβουλία για την δημιουργία του:

«Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας»©
«Art and Philosophy Island» ©

Πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλαδα μπορεί να γίνει ξανά Κοιτίδα Ανάπτυξης και Προβολής Παγκόσμιου Πολιτισμού, που θα συνεισφέρει τα μέγιστα και στην δική της κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη !!

Εξειδικεύοντας και μετουσιώνοντας το παραπάνω όραμα σε πράξη, η «Art and Philosophy Island»© Initiative προτείνει την μετατροπή της Νήσου Αιγίλειας σε Art and Philosophy Island©, δηλαδή σε ένα σύγχρονο, Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο θα σηματοδοτεί στην διεθνή κοινότητα, τα επιτεύγματα και τις διαρκείς δυνατότητες της Ελλάδας σε στενή και άρρηκτη σχέση με την αδιαφιλονίκητη πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά.

Φιλοδοξία της Art and Philosophy Island©, Initiative είναι :
Η Νήσος Αιγίλεια να διέπεται από καθεστώς τέτοιο έτσι ώστε να είναι δυνατή η ελεύθερη επίσκεψη και η παραμονή σε αυτό, επισκεπτών απο όλα τα κράτη μέλη, ακόμα και όταν αυτά είναι αντιμαχόμενα και προτείνει η πολιτεία να το ανακηρύξει ως :
Νησί Ειρήνης, Πολιτισμού &
Ανταλλαγής Ιδεών με Πανανθρώπινη Σημασία και Αποστολή

Για την υλοποίηση του παραπάνω οράματος είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί στο νησί ένα Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο που θα αποτελείται από Συνεδριακά κεντρα εργασιών και από Εθνικές Εστίες Πολιτισμού (εθνικοί ξενώνες για κάθε χώρας μέλος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας), ένα μεγάλο Συνεδριακό κέντρο, ζώνη φιλοξενίας επισκεπτών (ξενοδοχείο,εστιατόρια,«αγορά»,κλπ), ζώνη αναψυχής και αθλοπαιδιών (tennis, basket, volley, 5×5, πίστα αναρρίχησης κλπ), και ζώνη ανοικτού «αρχαιοελληνικού» θεάτρου. Στο νησί θα αναπτυχθούν πρότυποι αμπελώνες και ελαιώνες με παραδοσιακό οινοποιείο και ελαιουργείο, σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, μαρίνα και ελικοδρόμιο .
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η φιλοσοφία ανάπτυξης του νησιού θα καθορίζεται από τις αρχές της Οικολογίας και της Αειφόριας, αφού οι χώροι πρασίνου θα καταλαμβάνουν περισσότερο από τα 4/5 του νησιού. Η κίνηση στους δρόμους θα γίνεται μόνο με ηλεκτρικά οχήματα, ποδήλατα και οποίο άλλο μέσο έχει μηδενικούς ρύπους και θόρυβο, τα δε κτήρια θα είναι βιοκλιματικά, χαμηλά, πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον, με πολύ πράσινο, ακόμα και στην οροφή τους και εξωτερικά λιτά, έτσι ώστε οπτικά να ενσωματώνονται στο τοπίο .

Οι Εθνικές Εστίες Πολιτισμού θα ανήκουν, θα διαχειρίζονται και θα αποτελούν το ”σπίτι” της κάθε χώρας με μεγάλη αίθουσα εκθέσεων και εκδηλώσεων κάθε μέλους. Το μέγεθος θα είναι ανάλογο με το μέγεθος κάθε χώρας. Οι εστίες θα χρησιμοποιούνται σε όλη την διάρκεια του έτους ετσι ώστε με χαμηλό κόστος, να συμετέχουν στις πολιτιστικές, επιστημονικές, αθλητικές εκδηλώσεις που επιθυμούν, όπως και σε διεθνή σεμινάρια, συνέδρια, συσκέψεις κορυφής, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλωσεις πολιτισμού.
Αγώνες (μη μηχανοκίνητοι ) ιστιοπλοΐας, wind surfing, καταδύσεων κλπ. θα διατηρούν ζωντανές τις δραστηριότητες σε όλη την διάρκεια του χρόνου !
Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η δημιουργία, και η λειτουργία του κέντρου θα συνεισφέρει στην συνεχή παγκόσμια προβολή της χώρας μας με σειρά από οικονομικά, διπλωματικά και στρατηγικά οφέλη καθώς και εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ……

Η Νήσος Αιγίλεια επιλέχθηκε ως τόπος υποδοχής του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Κέντρου μετά από ενδελεχή έλεγχο και ανάλυση σειράς εναλλακτικών λύσεων, διότι είναι ενα νησί που ευρίσκεται πλησίον της πρωτεύουσας και του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, έχει εύκολη πρόσβαση (βρίσκετε σε ολιγόλεπτη απόσταση από το νέο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας -Μαραθώνα), έχει μορφολογία με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σχήμα, έχει ιδανική χωροταξική διαμόρφωση και μέγεθος (3200 στρέμ) που επιτρέπει πολύμορφη ανάπτυξη, είναι προστατευμένο από ανέμους ακόμη και τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες και επιπλέον δεν υπάρχουν εμπλοκές με την αρχαιολογία, Natura, ορνιθολογική εταιρεία κλπ οπότε προσφέρεται για άμεση έναρξη των απαιτούμενων έργων.

Η χρηματοδότηση, η ανάπτυξη, η λειτουργία και ο έλεγχος για το εν λόγω έργο περιγράφονται εν συντομία παρακάτω, ενώ την ευθύνη για τον συντονισμό του συνόλου των δράσεων που αφορούν, την εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση του έργου, την επιλογή αναδόχου για την ανάπτυξη την απαιτούμενης υποδομής καθώς και της λειτουργίας του κέντρου εχει μελετήσει η: «Art and Philosophy Island» © Initiative

Το ύψος της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1,5 – 2 δις€. Το εν λόγω ποσόν θα συγκεντρωθεί από τις συνεισφορές των χώρων μελών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας, και τους χορηγούς τους, που θα προσκληθούν και θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στο Art and Philosophy Island με βάση το Art and Philosophy Island© Development Contribution Plan που εχει μελετηθεί και θα αναπτυχθεί από την «Art and Philosophy Island»© Initiative.

Παράλληλα και με ευθύνη του «Art and Philosophy Island»© Initiative, σε συνεργασία με διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς και ιδρύματα, θα καθορισθούν οι κανόνες και το πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας του «Art and Philosophy Island»©, σε συνεργασία και με Ελληνικές και διεθνείς, εξειδικευμένες στο αντικείμενο, εταιρείες συμβούλων.

Θα συνταχθούν τα απαραίτητα RfPs προκειμένου να επιλεγούν μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς οι καλύτερες προτάσεις και οι ανάδοχοι διεθνούς κύρους που θα καλύπτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για να φέρουν σε πέρας, με απόλυτη επιτυχία, τα επι μέρους έργα ενός τέτοιου «project».

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία και τις υφιστάμενες αρχικές προμελέτες εφικτότητος (prefeasibility studies) που έχει μέχρι τώρα εκπονήσει η «Art and Philosophy Island»© Initiative από την στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση θα εκχώρησει τη χρήση της Νήσου Αιγίλειας, θα απαιτηθούν περίπου2-2 ,5 χρόνια για την προετοιμασία και 3-4 περίπου χρόνια για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.

Το «Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας»© μόλις ολοκληρωθεί και λειτουργήσει θα αποτελεί ένα απο τα μεγαλύτερα έργα πολιτισμού και συμφιλίωσης των λαών με πανανθρώπινη σημασία!

Η συμβολή στην υλοποίηση του, από όλους τους εμπλεκομένους θα είναι τεράστια και ανάλογη θα είναι και η προβολή της συμβολής τους !
Τα ονόματα των σπουδαιότερων φιλοσόφων καθώς και εκείνα των 10 μουσών θα στολίζουν τα συνεδριακά κέντρα και τα λοιπά οικήματα .
Οι 9 μούσες για τις τέχνες ήταν…
Καλλιόπη (επική ποίηση ), Ευτέρπη (μουσική), Κλειώ (ιστορία),
Ερατώ (λυρική ποίηση), Μελπομένη (τραγωδία), Πολυμνία (ιερή ποίηση),
Τερψιχόρη (χορός), Θάλεια (κωμωδία), Ουρανία (αστρονομία) και 10η η
Σαπφώ (ποίηση)!

Δημιουργία πρότασης
Αλέξανδρος Κάντζης & Συνεργάτες
(τηλέφωνο επικοινωνίας 6974034700)

Πηγή: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

design by S & Team | development by Digitalbox