Θεοκρίτου 1, 121 34 Περιστέρι,
τηλ: 210 5716 550 fax: 210 5716 542
Mελέτη Συγκροτήματος Τεσσάρων Εξοχικών Κατοικιών - Τζια

Οι σήραγγες Τεμπών το ακριβότερο έργο στην Ευρώπη

jgp_449

 

Ημερομηνία: 02-12-2013

Το μέσο κατασκευαστικό κόστος για το τμήμα Μαλιακός-Κλειδί διαμορφώνεται σε 32 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο. Η Εγνατία, με 73 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 50 χλμ. για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, η οποία κατασκευάστηκε ως κλασικό δημόσιο έργο, είχε μέσο κόστος από 4,1 έως 15,4 εκατ. ευρώ ανά χλμ.

Οι σήραγγες Τεμπών είναι το ακριβότερο έργο στην Ευρώπη, ενώ «τσιμπημένες» εμφανίζονται οι τιμές για τα έργα και στους άλλους τρεις αυτοκινητόδρομους, με βάση τα στοιχεία που δίνει το αρμόδιο υπουργείο.

Οι συγκρίσεις γίνονται με βάση στοιχεία από την Εγνατία οδό και τον σχεδόν έτοιμο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, αλλά και με ανάλογα έργα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ενδεχομένως το πραγματικό κοστολόγιο να είναι ακόμη μεγαλύτερο για την περίπτωση των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων, αφού παρά τις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» προς το υπουργείο Υποδομών, δεν έγινε γνωστό αν σε αυτό περιλαμβάνεται η πρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή του 1,2 δισ. που εξασφάλισαν οι εργολάβοι για να υπογράψουν τις συμφωνίες επανεκκίνησης.

Είναι σαφές ότι δεν συνυπολογίζονται τα περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα «πανωπροίκια» που αποδέχτηκε να καταβάλει το Δημόσιο λόγω καθυστερήσεων με υπαιτιότητά του (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά, μεταφορά δικτύων ΔΕΗ κ.λπ.).

 

 

Πηγή:efsyn.gr

design by S & Team | development by Digitalbox