Θεοκρίτου 1, 121 34 Περιστέρι,
τηλ: 210 5716 550 fax: 210 5716 542
Mελέτη Συγκροτήματος Τεσσάρων Εξοχικών Κατοικιών - Τζια

O κρυμμένος “Άσος” της Νέας Υόρκης προς την κατεύθυνση της αειφορίας

jgp_542

Ημερομηνία: 04-11-2014

Γράφει η Μαρία Μυλωνά*
Πως η Νέα Υόρκη έχει στον πυρήνα της χαρακτηριστικά βιώσιμης κοινωνίας ενώ άλλες πόλεις προσπαθούν να δημιουργήσουν «Βιώσιμες Κοινότητες»; Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια πυκνοκατοικημένη πόλη, η οποία όμως έχει εφαρμόσει τις αρχές του αειφόρου πολεοδομικού σχεδιασμού. Συγκεκριμένα, στην Νέα Υόρκη παρατηρείται η μορφή της αστικής ανάπτυξης που υποστηρίζει τις μεικτές χρήσεις γης, με παράλληλη επιτυχή σύνδεση αυτών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Δηλαδή, παρά την συνεχή αύξηση του πληθυσμού της, δεν αναπτύχθηκε το φαινόμενο του διαχωρισμού λειτουργιών και δραστηριοτήτων, που δυστυχώς παρατηρείται σε αρκετά αστικά κέντρα της χώρας μας. Αντιθέτως στην Νέα Υόρκη, το εμπόριο, οι υπηρεσίες, ο πολιτισμός, η αναψυχή και το δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) συνυπάρχουν μαζί με τον χώρο κατοικίας, προσφέροντας εκ των προτέρων σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

ΜΙΞΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

Πρόκειται για ένα μοντέλο αστικού σχεδιασμού που συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας «υγιούς» πόλης. Η ανάμειξη των χρήσεων γης ενισχύει την αυτονομία της κάθε περιοχής, είτε είναι το Μανχάταν, το Μπρονξ, το Μπρούκλιν, το Κουίνς ή το Στάτεν Άιλαντ, είτε η Καλαμαριά, η Θέρμη, η Άνω Πόλη ή η Ηλιούπολη και ο Εύοσμος, αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη. Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι:

  • Λιγότερες μετακινήσεις των κατοίκων, οι οποίες αντιστοιχούν σε μείωση της κυκλοφορίας και κατά συνέπεια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Τα έξοδα μετακίνησης ελαχιστοποιούνται, οπότε οι κάτοικοι επωφελούνται οικονομικά αλλά συγχρόνως αποκτούν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο μπορούν να επενδύσουν είτε σε φυσική άσκηση είτε συμμετέχοντας σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα

Πλεονεκτήματα, που δυστυχώς πολλές χώρες και πόλεις άργησαν να κατανοήσουν. Εγχώρια, στην Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, πέραν του κέντρου της πόλης όπου συνυπάρχουν η κατοικία μαζί με τις υπόλοιπες λειτουργίες (εμπόριο, υπηρεσίες, πολιτισμός, αναψυχή, ΜΜΜ), δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια είχε προωθηθεί η απόκτηση μόνιμης κατοικίας στα προάστια. Χρόνια, που επικρατούσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τα συμφέροντα τους. Προάστια, όπου κατά βάση επικρατούσε η χρήση της κατοικίας αποκομμένη από τις υπόλοιπες δραστηριότητες που βιώνει και έχει ανάγκη ο κάθε δημότης. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, κάτοικοι των οποίων η ζωή περιστρέφεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο για να προλάβουν τις καθημερινές υποχρεώσεις αλλά και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Σίγουρα με αυτόν τον τρόπο πάντως δεν αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή με όλα τα επακόλουθα, μείωση αερίων του θερμοκηπίου και ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κατεύθυνση που θα έπρεπε να είχε δοθεί είναι η δημιουργία «Βιώσιμων και Ολοκληρωμένων Κοινοτήτων», υποστηρίζοντας την μείξη των χρήσεων γης. Στην Νέα Υόρκη, η οποία αποτελείται από 5 διαμερίσματα, οι τοπικές αρχές έχουν συμπεριλάβει σχέδια δράσης για καθένα από αυτά.

Μανχάταν (Manhattan)

Το διάσημο και must see Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν προσφέρει αμέτρητες διαδρομές και δραστηριότητες για τους χρήστες του. Νοτιότερα, στο Battery Park, οι κάτοικοι και τουρίστες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την θέα στο άγαλμα της Ελευθερίας, καθισμένοι σε ένα παγκάκι δίπλα σε έναν χρηματιστή της Wall Street. Διότι, τα γραφεία και καταστήματα συνυπάρχουν με τους χώρους αναψυχής, δίνοντας την δυνατότητα στον εκάστοτε εργαζόμενο για μια ανάσα καθαρού αέρα κατά την διάρκεια της μέρας.

2     3

                                 Central Park                                                                                               Battery Park

Το 2010, νέα άφιξη το Hudson River Park. Ένα πάρκο κατά μήκος του ποταμού Hudson, ιδανικό για περιπατητές, ποδηλάτες, σκέιτερ καθώς και για λάτρεις του καγιάκ.

Μπρονξ (Bronx)

4   5

                       5 διαμερίσματα Νέας Υόρκης                                                                South Bronx Greenway

Πέραν των γνωστών -Ζωολογικός Κήπος και Βοτανικοί Κήποι-, στο Μπρονξ έχει αναπτυχθεί το πρόγραμμα “South Bronx Greenway”, το οποίο αποσκοπεί στην δημιουργία βιώσιμων συνδέσεων μεταξύ του παραλιακού μετώπου, των κατοικιών και των χώρων εμπορίου της περιοχής. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει διαμορφώσεις σε υφιστάμενους δρόμους -Lafayette Avenue και Hunts Point Avenue-, νέα πάρκα όπως το “Hunts Point Landing” με την δημιουργία αποβάθρας που ενθαρρύνει το ψάρεμα και το καγιάκ.

Σύμφωνα με το “Food Center Drive”, θα βελτιωθεί η κυκλοφορία για ΙΧ, με αποτελεσματικές μονοδρομήσεις, θα δημιουργηθούν ποδηλατοδρόμοι και θα γίνουν φυτεύσεις σε υφιστάμενα πεζοδρόμια. Τέλος κατά το “Randall’s island connector”, θα δημιουργηθούν νέοι χώροι αναψυχής στο νησί “Randall” που θα συνδέονται με νέα σιδηροδρομική γραμμή και μια γέφυρα πεζών. Κάποιες από τις παραπάνω κατασκευές ήδη έχουν ολοκληρωθεί ενώ η τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης των υπολοίπων αναμένεται μέσα στο 2015. Πάντως, όλες οι νέες διαμορφώσεις επιδιώκουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Μπρόνξ, προστατεύοντας συγχρόνως το φυσικό περιβάλλον.

6   7

Κουίνς (Queens)

8   9

                    Το ΠΡΙΝ στο Hunter’s Point South                                                                  Το META στο Hunter’s Point South

Ξεχωρίζει το “Hunter’s Point South”, ένα πρόγραμμα που θα αναμορφώσει μια εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή σε ένα δυναμικό, βιώσιμο και αρχιτεκτονικά άρτιο χώρο, υποστηρίζοντας καθαρά τις μεικτές χρήσεις γης. Πιο συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν κατοικίες για μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος δημότες, καταστήματα, σχολεία, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων και πάρκα στο παραλιακό μέτωπο, δίνοντας την δυνατότητα στους κατοίκους του Κουίνς να ξανασυνδεθούν με την ακτογραμμή μέσω ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί.

OO

1213

Μπρούκλιν (Brooklyn)

14  15

                                                                                     Brooklyn Bridge Park

Η καλύτερη επιλογή για να απολαύσει ένας τουρίστας ή ένας κάτοικος τη γέφυρα-σύμβολο της Νέας Υόρκης, “Brooklyn Bridge” είναι από το Brooklyn Bridge Park. Ένα πάρκο αποτελούμενο από αποβάθρες, πολυάριθμους χώρους πρασίνου, αθλητικά γήπεδα, κατά μήκος του οποίου συναντάς μόνο πεζούς και ποδηλάτες. Καθιστικά με θέα το East River και τον εικονικό ορίζοντα του Μανχάταν. Σίγουρα μια εναλλακτική επιλογή εξερεύνησης της Νέας Υόρκης.

16   17

Στάτεν Άιλαντ (Staten Island)

18  19

                 Πρόγραμμα “Race for Space”                                                                                             Υγροβιότοπος στο Freshkills Park

Το Στάτεν Άιλαντ θα μεταμορφωθεί εντελώς τα επόμενα χρόνια. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή νέων κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, εστιατορίων στο παραλιακό μέτωπο του. Μέσω του προγράμματος “Race for Space”, δίνεται μια μοναδική ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στους συγκεκριμένους χώρους, κερδίζοντας συγχρόνως χρηματικά βραβεία. Οι τοπικές αρχές προτρέπουν τους Νεοϋορκέζους να αναπτύξουν μια νέα “Βιώσιμη Κοινότητα” που δεν θα θυμίζει καμία άλλη στην Νέα Υόρκη.

 

20Επιπλέον, η αποκατάσταση ενός τμήματος του υγροβιότοπου μέσα στο Freshkills Park απέδωσε θετικά, όπως φαίνεται στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του. Σε γενικές γραμμές, οι υγροβιότοποι προσφέρουν αρκετά οφέλη, πέραν της δημιουργίας χλωρίδας, ενισχύεται και η πανίδα της περιοχής.

Στο συγκεκριμένο πάρκο έχει παρατηρηθεί, μέσω συστήματος εντατικής παρακολούθησης και καταγραφής, η επιστροφή πουλιών λόγω αναζήτησης τροφής, χελωνών που επιζητούν καταφύγιο, μέχρι και ελάφια έχουν αφήσει τα αποτυπώματα τους. Βέβαια, απαραίτητο ήταν το περιβαλλοντικό πλάνο 5ετίας που έχει τεθεί σε λειτουργία, το οποίο μελετά την πορεία του υγρότοπου και προλαμβάνει με διορθωτικές ενέργειες οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, ώστε να εξασφαλιστεί 100% η επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Πέραν της δημιουργίας δημόσιων χώρων προς όφελος κατοίκων και τουριστών, η Νέα Υόρκη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλους τομείς. Εις αναμονή….

 

 

 

Milwna_profile_photoΗ Μαρία Μυλωνά γεννήθηκε στην Έδεσσα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Luton της Μ. Βρετανίας και κατόπιν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε. Το 2014 απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιώσιμη Ανάπτυξη-Βιώσιμος Τουρισμός από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Άρχισε την καριέρα της το 2000 στην εταιρεία AR GROUP-ARTECO. Από το 2007 εργάζεται στην NIMAND ARCHITECTS στους τομείς σχεδιασμού, κατασκευής, επίβλεψης και οργάνωσης έργων

design by S & Team | development by Digitalbox