Θεοκρίτου 1, 121 34 Περιστέρι,
τηλ: 210 5716 550 fax: 210 5716 542
Mελέτη Συγκροτήματος Τεσσάρων Εξοχικών Κατοικιών - Τζια

Κυβερνητικά «μερεμέτια» στην εκτός σχεδίου δόμηση

jgp_222

 

Ημερομηνία: 08-11-2011

Στο νέο νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση προτείνεται η μείωση της επιφάνειας δόμησης στα 150 τετραγωνικά, αλλά μόνο για ανέγερση κατοικιών. Ξενοδοχεία, βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια που προβλέπονται σε διάταγμα του 1985.

«Ψαλιδίζεται» αλλά διατηρείται η εκτός σχεδίου δόμηση, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων σε κάθε έναν από τους 325 καλλικρατικούς δήμους της χώρας. Οι περιορισμοί αφορούν μόνον την ανέγερση κατοικιών, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες κτιρίων (ξενοδοχεία, βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις κ.λπ.) διατηρείται στο ακέραιο το καθεστώς που προβλέπει το διάταγμα του 1985. Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης μετατίθεται για το απώτερο μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, που συνδέονται με τον καθορισμό χρήσεων γης.

Με το ισχύον καθεστώς, στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η δόμηση κατοικίας 200 τετραγωνικών, εφόσον το οικόπεδο έχει επιφάνεια τουλάχιστον 4 στρεμμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα ευρισκόμενα σε ζώνη 500 μέτρων από το κέντρο οικισμού προ του 1923, αρκεί να έχουν 2 στρέμματα. Ειδικά για γήπεδα με πρόσοψη σε εθνικό δρόμο, το εμβαδόν αρκεί να είναι έως και 750 τετραγωνικά, εφόσον όμως δεν έχουν μεταβληθεί τα όριά του μετά το 1963.

Το ΔΗΠΟΣΑ

Στο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση μέσα στον Νοέμβριο, προτείνεται μείωση της επιφάνειας δόμησης στα 150 και ενδεχομένως στα 100 τετραγωνικά. Δεν προβλέπεται κατάργηση των παρεκκλίσεων για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, εκτός και αν ισχύει ήδη με τοπικά διατάγματα ή άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. στην Αττική και ορισμένα νησιά.

Εισάγεται επίσης ένα καινούργιος όρος, το ΔΗΠΟΣΑ, το Δημοτικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ανάπτυξης, που θα καλύπτει ολόκληρο τον καλλικρατικό δήμο και θα αντικαταστήσει τα σημερινά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), όπου υπάρχουν. Μέσα από τον σχεδιασμό, ο δήμος θα καθορίζει χρήσεις γης (κατοικία, βιομηχανία, εμπόριο, υποδομές κ.λπ.) στην εντός και εκτός σχεδίου περιοχή του. Με την έγκρισή του, θα προκύψουν ζώνες μελλοντικής επέκτασης του σχεδίου πόλης, αλλά και επιφάνειες όπου θα απαγορεύεται η δόμηση, όπως η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός αποτελεί απαίτηση του ΣτΕ και το υπουργείο σπεύδει να συμμορφωθεί για να μην κριθεί αντισυνταγματικός και ο νόμος του 2013 για τα αυθαίρετα. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι καθυστερήσεις την επικύρωση των μελετών, που σήμερα κυμαίνονται από 8 έως και 25 χρόνια. Με στόχο τη μείωση του χρόνου στα 3-7 χρόνια, προτείνει δύο μέτρα:

•Την εκπόνηση πρότυπων πολεοδομικών μελετών, που θα θεσμοθετηθούν με διατάγματα και επομένως θα έχουν την έγκριση του ΣτΕ. Θα είναι ένα είδος «τυφλοσούρτη» που θα διευκολύνει τους δήμους.

•Την ανάθεση της διαδικασίας στην αποκεντρωμένη διοίκηση, που πλέον διαθέτει προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν κίνητρα στους δήμους ώστε να δημιουργήσουν πλήρη τεχνική υπηρεσία. Σήμερα, ακόμη και η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου εγκρίνεται από το υπουργείο.

Μικρές ανατροπές

Οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνουν και άλλες ανατροπές:

•Αλλάζει το καθεστώς στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, που αφορά ακριβά προάστια όπως Ψυχικό, Φιλοθέη, Βουλιαγμένη, Βούλα κ.λπ. Θα επανεξεταστούν, αλλά θα διατηρηθούν οι περιορισμοί σε εμπορικές χρήσεις, αλλά σε ακίνητα που βρίσκονται πάνω σε μεγάλους οδικούς άξονες, όπως οι λεωφόροι Κηφισίας και Βουλιαγμένης, θα επιτρέπονται λειτουργίες γενικής κατοικίας, όπως γραφεία και εμπορικά κέντρα.

•Θεσπίζεται η… αποκεντρωτική μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Προτείνεται η μεταφορά τετραγωνικών από διατηρητέα ή ρυμοτομούμενα ακίνητα προς φθίνοντες ή εγκαταλελειμμένους οικισμούς, με στόχο την ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης νεοκλασικού στο κέντρο της Αθήνας αξιοποιεί ή πουλά τα τετραγωνικά που δικαιούται να χτίσει σε άλλο ακίνητο, π.χ. στην ορεινή Ναυπακτία. Πάντως, η μεταφορά συντελεστή έχει κριθεί κατ” επανάληψη αντισυνταγματική από το ΣτΕ, που θέτει ως προϋπόθεση τον καθορισμό ζωνών υποδοχής συντελεστή δόμησης.

•Διατηρείται το δικαίωμα δόμησης κατά μήκος εθνικών και άλλων βασικών οδών, ακόμη και αν διέρχονται από αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας. Προβλέπεται η δόμηση σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα του δρόμου, με την προϋπόθεση ότι συνδέονται με τη γεωργία. Είναι ένα «παραθυράκι» που χωρά σχεδόν τα πάντα.

•Καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε δήμο ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως καθορίζονται από την Εφορία, ώστε να σταματήσει το σημερινό «αλισβερίσι» ορισμένων δημοτικών αρχών στη χορήγηση ή μη αδειών λειτουργίας σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

 

Πηγή: efsyn.gr

design by S & Team | development by Digitalbox