NEA
Ένας Έλληνας απέναντι στην Google
Ημερομηνία: 24-05-2014
Η παγκόσμια ψηφιακή πατέντα που κατοχυρώνει ο βετεράνος της πληροφορικής Αχιλλέας Χατζηνλικος σε συνεργασία με ομάδα νεαρών Ελλήνων επιστημόνων.
Μπήκε στη αγορά της πληροφορικής τη δεκαετία του 80, όταν οι Έλληνες μηχανικοί πληροφορικής έβλεπαν τον εαυτό τους σαν τον Χιούλετ και τον Πάκαρντ ή τους ανερχόμενους τότε Μπίλ Γκέιτς και Στίβ Τζόμπς. Ο Αχιλλέας Χατζηνίκος, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, μαζί με την νεανική παρέα του έστησαν την εποχή εκείνη την Computer Logic, μια από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες εμπορικού τυποποιημένου λογισμικού για επιχειρήσεις.
Η Computer Logic έχει μια αξιοζήλευτη πορεία ανάπτυξης στην Ελλάδα και κατάφερε να βγει στην Ευρώπη, πουλώντας ελληνικό λογισμικό σε εξαιρετικά δύσκολες αγορές όπως είναι η γαλλική και η γερμανική. Μετά ήρθαν το χρηματιστήριο, η ιλιγγιώδης άνοδος οι εξαγορές η ξέφρενη πορεία της εποχής για να φτάσουμε στη σημερινή Singular Logic, τη γνωστή εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού που συνεχίζει την επιτυχημένη παρουσία της στον συ-γκεκριμένο κλάδο, έχοντας κάτι και από το DΝΑ των ιδρυτών της.
Ο Αχ. Χατζηνίκος αποχώρησε σε κάποια από τις «στάσεις» του δρομολογίου της Computer Logic και συνέχισε σε άλλες επιχειρηματικές περιοχές χωρίς να ξεχνά ποτέ την πληροφορική και την ψηφιακή τεχνολογία. Και δεν άργησε να επανέλθει. Όχι όμως στον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού όπου ήταν ήδη επιτυχημένος και γνώριζε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει χώρος για μεγάλα εγχειρήματα- αλλά στο διαδίκτυο. Άλλωστε, η πληροφορική και η ψηφιακή τεχνολογία είχαν κατευθυνθεί ακριβώς εκεί, ανατρέποντας τηνπαραδοσιακή ποληροφορική. Εμπνείστηκε, λοιπόν μία εντελώς νέα ιδέα, που δεν υπάρχει πουθενά στον ψηφιακό κόσμο και ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της εγκρισής της ως πατέντα από τον αντίστοιχο αμερικάνικο οργανισμό. Η ιδέα έχει υλοποιηθεί ήδη και βρίσκεται στη ηλεκτρονική διεύθυνση www.tripinview.com, δημιουργήθηκε από την εταιρεία Geotag – Aeroview την οποία πλαισιώνει μια ομάδα Ελλήνων νέων επιστημόνων και έμπειρων επιχειρηματιών.
Η ομάδα του Αχ. Χατζηνίκου βιντεοσκόπησε με ένα ελικόπτερο όλη την ελληνική ακτογραμμή και τα εκατοντάδες νησιά μας μέτρο προς μέτρο και, αφού επεξεργάστηκε τα βίντεο με τεχνικές υ ψηλής τεχνολογίας, τα καταχώρισε στον νέο διαδικτυακό τόπο. Οι επισκέπτες του www.tripinview.com. έχουν δωρεάν πρόσβαση σε 200 χιλιάδες φωτογραφίες και 120 ώρες βίντεο από όλη την ελληνική ακτογραμμή, βλέποντας σε υψηλή ευκρίνεια όλους τους κρυφούς και γνωστούς παραθαλάσσιους προορισμούς τα αγκυροβόλια, τις κρυφές παραλίες τα ξενοδοχεία, τα παραθαλάσσια χωριά και πόλεις. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν άλμπουμ με τις αγαπημένες τους φωτογραφίες και τοποθεσίες να τις μοιραστούν με τους φίλους τους μέσω των κοινωνικών δικτύων, να κρατήσουν σημειώσεις για ιδέες διακοπών και να κάνουν το Tripinview ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο.
Η εμπειρία του ψηφιακού περιηγητή είναι πολύ καλύτερη από το να βρισκόταν στο ελικόπτερο, καθώς έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης επαναφοράς και επεξεργασίας του βίντεο. Το σύνολο των ελληνικών ακτών με γεωδαιτημένα (geotagged) εναέρια στοιχεία και βίντεο είναι αποδεδειγμένα μοναδική ιδέα σε διεθνές επίπεδο και προσφέρει ένα ισχυρό εργαλείο όχι μόνο σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν ή και να περιηγηθούν εικονικά σε όλη την παράκτια Ελλάδα, αλλά και σε ελληνικούς και διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν εμπορικά τις υπηρεσίες του νέου ιστότοπου.
Η υπηρεσία του Tripinview έχει κινήσει το ενδιαφέρον στο εξωτερικό, και η ομάδα της Geotag – Aeroview θα ξεκινήσει άμεσα τη βιντεοσκόπηση και την επεξεργασία ακτογραμμών της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Ισπανίας της Γαλλίας της Μάλτας καθώς και των δαλματικών ακτών. Στην συνέχεια έχουν σειρά διεθνείς τουριστικοί προορισμοί, όπως είναι η Καραϊβική, η Ταϊλάνδη και άλλες περιοχές της Άπω Ανατολής. Πρακτικά, η ψηφιακή πλατφόρμα του Tripinview δεν έχει ανταγωνισμό, καθώς η Google δεν έχει αντίστοιχη υπηρεσία.
Η Geotag – Aeroview έχει δημιουργήσει από το μηδέν την ψηφιακή πλατφόρμα, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, για να μπορούν να εμφανίζονται ταυτόχρονα φωτογραφίες βίντεο, οπτικό περιεχόμενο και πληροφορίες. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε ονομάζεται Convico και αναμένεται να κατοχυρωθεί επίσημα ως ευρεσιτεχνία στις ΗΠΑ. Το Tripinview βγήκε στον αέρα ύστερα από τρία χρόνια μελέτης και υλοποίησης με ψηφιακά εργαλεία που δημιούργησε η ομάδα του Αχ. Χατζηνίκου. Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 16 χιλιάδες χιλιόμετρα ελληνικής ακτογραμμής είναι καταχωρισμένες πάνω από 200 χιλιάδες αεροφωτογραφίες προβάλλονται 120 ώρες εναέριου βίντεο και παρουσιάζονται 1.600 ελληνικές παραλίες με ταξινόμηση, βαθμονόμηση και αξιολόγηση. Επίσης στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Tripinview θα έχουν καλυφθεί με αεροφωτογραφίες και εναέρια βίντεο πάνω από 100 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής από όλο τον κόσμο.
Μετά την Ελλάδα, σειρά έχουν η Καραϊβική και η Μεσόγειος
Πίσω από τον βετεράνο πληροφορικάριο Αχιλλέα Χατζηνίκο υπάρχει μία νεανική ομάδα επιστημόνων και τεχνικών, οι οποίοι, εκτός από την ψηφιακή επεξεργασία, σχεδιάζουν και την πολύγλωσση παρουσία στο διαδίκτυο. Στο www.tripiinview.com, πέρα από τα ελληνικά και τα αγγλικά, ετοιμάζονται και οι εκδόσεις στα ρωσικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά, ενώ δεν παραλείπονται τα κινεζικά. Στην ομάδα της εταιρείας Geotag – Aeroview ανήκουν ο ιδρυτής της Αχ, Χατζηνίκος, ο Βαγγέλης Κασσιμάτης, παλιό στέλεχος της Computer Logic και οι Βασίλης Αμαραντίδης, Τάκης Δημητρακόπουλος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Νάντια Καπή, Φίλιππος Τσακιρίδης και Φίλιππος και Γιάννης Χανιώτης. Για την υλοποίηση του χρειάστηκαν τρία χρόνια και η αρχική επένδυση από ιδιώτες έφτασε το 1 εκατ. ευρώ. Μέσα στον χρόνο θα είναι διαθέσιμες και οι ακτογραμμές όλων των χωρών της Μεσογείου και της Τουρκίας. Η κίνηση της τουριστικής πλατφόρμας του Tripinview εκτιμάται αρχικά σε πάνω από 5 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες και από το 2015, οπότε θα προστεθούν οι ακτογραμμές της Καραϊβικής, η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Στην Ελλάδα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον ΕΟΤ και από συνδέσμους του τουριστικού τομέα, ενώ διεθνείς οργανισμοί βρίσκονται σε στενή επαφή με την ομάδα του Αχ. Χατζηνίκου.
Γιάννης Χαλαβάζης
Πηγή: real.gr